ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΦΟΡΕΙΣ

Τμήμα Ιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας,
Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών,
Ακαδημίας Αθηνών

Το Τμήμα Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) λειτουργεί από το 1837 έχοντας ενεργή δράση στα δρώμενα της χώρας μας αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Επιτελώντας πολύ σημαντικό εκπαιδευτικό, κλινικό, ερευνητικό, και κοινωνικό έργο. Εκτός από το εκπαιδευτικό έργο (2.500 προπτυχιακοί φοιτητές, 3.000 μεταπτυχιακοί φοιτητές και 3.000 υποψήφιοι διδάκτορες) το τμήμα παρέχει κλινικό έργο που καλύπτει το 40% των βασικών νοσηλευτικών αναγκών του λεκανοπεδίου Αττικής και άνω του 80 % των κλινικού έργου αιχμής, σχεδόν σε κάθε παθολογική / χειρουργική / εργαστηριακή ειδικότητα. Ο όγκος και η ποιότητα του ερευνητικού έργου έχει συμβάλει ώστε το τμήμα Ιατρικής να συγκαταλέγεται σήμερα στις κορυφαίες Ιατρικές Σχολές παγκοσμίως.

Στην Δράση συμμετέχουν:

  1. Το Εργαστήριο Ιστολογίας-Εμβρυολογίας (Διευθ. Καθ. Βασίλης Γοργούλης)
  2. Το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής (Διευθ. Καθ. Παγώνα Λάγιου)
  3. Το Εργαστήριο Μικροβιολογίας (Διευθ. Καθ. Αθανάσιος Τσακρής)
  4. Δ΄ Παν. Παθολογική Κλινική, Π.Γ.Ν. «Αττικόν» (Καθ. Σωτήριος Τσιόδρας)
  5. Α’ Παν. Κλινική Εντατικής Θεραπείας, Γ.Ν. Αθηνών  «Ευαγγελισμός» (Καθ. Αναστασία Κοτανίδου)

Το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) ξεκίνησε τις ερευνητικές του δραστηριότητες το 2004. Το ΙΙΒΕΑΑ συνδυάζει τη βασική με τη κλινική έρευνα, εξυπηρετώντας την άμεση αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της βασικής βιολογικής έρευνας σε ιατρικές εφαρμογές, δηλαδή τη λεγομένη «μεταφραστική έρευνα».

Κύριος στόχος του ΙΙΒΕΑΑ είναι η επίτευξη αριστείας στις Βιοϊατρικές Επιστήμες μέσω της απασχόλησης και συνεργασίας ερευνητών οι οποίοι διεξάγουν προηγμένη βασική και μεταφραστική έρευνα, καθώς και της εκπαίδευσης νέων επιστημόνων στους οποίους προσφέρονται όλες οι δυνατότητες που μπορεί να παρέχει ένα ιδιαίτερα δραστήριο επιστημονικό περιβάλλον.

Το ΙΙΒΕΑΑ στεγάζει 50 ερευνητικές ομάδες που εστιάζουν τις δραστηριότητές τους στην κατανόηση των βασικών μηχανισμών και της παθοφυσιολογίας:
– Ανοσοποιητικού συστήματος
– Καρδιαγγειακού και νευρικού συστήματος
– Βλαστοκυττάρων
– Ανάπτυξης
– Γήρανσης
– Καρκίνου

Υπεύθυνος επικοινωνίας:
Καθηγητής Βασίλειος Γοργούλης, Διευθυντής Εργαστηρίου Ιστολογίας και Εμβρυολογίας

Υπεύθυνος επικοινωνίας:
Ακαδημαϊκός Δημήτριος Θάνος, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΙΒΕΑΑ

 

    Μικράς Ασίας 75, Γουδή, 11527, Αθήνα
    2107462352
    vgorg@med.uoa.gr

    Σωρανού Εφεσίου 4, 115 27, Αθήνα
    2106597244
    thanos@bioacademy.gr

Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ,
Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς

Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών
«Αλέξανδρος Φλέμινγκ»

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ (ΕΙΠ),  είναι κοινωφελούς χαρακτήρα ΝΠΙΔ που λειτουργεί βάσει Διεθνούς Σύμβασης μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Ινστιτούτου Παστέρ Παρισίων, υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Αποτελεί ενεργό μέλος του Διεθνούς Δικτύου Ινστιτούτων Παστέρ, υπηρετώντας την επιστημονική αλληλεγγύη και την αμοιβαία αρωγή διαμέσου κοινών δράσεων.

Στο ΕΙΠ διεξάγεται βιοϊατρική έρευνα στο πεδίο της Μικροβιολογίας, της Νευροβιολογίας και της Ανοσολογίας. Η μακρά ερευνητική παράδοση του ΕΙΠ επιτρέπει τη σύνδεση μεταξύ Βασικής Έρευνας, Παροχής Υπηρεσιών στον Τομέα της Δημόσιας Υγείας και Εκπαίδευσης σε ό,τι αφορά μεταδοτικές ασθένειες.

Ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός του ΕΙΠ επιτρέπει τρίτης γενιάς αλληλούχιση γονιδίων (next-generation sequencing) και βιοπληροφορική ανάλυση. Το ΕΙΠ φιλοξενεί 5 Eθνικά Eργαστήρια Aναφοράς για μολυσματικές ασθένειες. Aυτά δραστηριοποιούνται στην ανίχνευση, την παρακολούθηση, τη διερεύνηση των επιδημιών και την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων λοιμωδών νοσημάτων αλλά και νευροεκφυλιστικών παθήσεων. Ως εκ τούτου, το ΕΙΠ έχει εμπλακεί ενεργά στην ταχεία διάγνωση και στην μοριακή επιδημιολογία, σε περιόδους έξαρσης επιδημιών ή πανδημιών όπως στην περίπτωση του SARS, γρίπη των πτηνών και των χοίρων, του MERS τα προηγούμενα χρόνια και πρόσφατα λόγω COVID‑19.

Το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών Αλέξανδρος Φλέμινγκ (ΕΚΕΒΕ Φλέμιγκ) αποτελεί έναν από τους Ελληνικούς ερευνητικούς οργανισμούς που εστιάζει στην επιστημονική και τεχνολογική αριστεία, την εκπαίδευση και την καινοτομία στις βιοϊατρικές επιστήμες. Το ΕΚΕΒΕ Φλέμιγνκ έχει αποκτήσει διεθνή αναγνώριση για τις πρωτοποριακές του έρευνες στην κατανόηση της μοριακής και κυτταρικής βάσης ασθενειών όπως τα αυτοάνοσα νοσήματα, ο καρκίνος, οι νευροεκφυλιστικές νόσοι, η οστεοπόρωση, η πνευμονική ίνωση. Το Φλέμιγκ φιλοξενεί 15 ερευνητικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στη λειτουργική γονιδιωματική και πρωτεομική, τη μοριακή και κυτταρική ανοσολογία, την ανάπτυξη ζωικών προτύπων ασθενειών του ανθρώπου, τη μελέτη των μεταγραφικών μηχανισμών γονιδιακής ρύθμισης, την επιγενετική, την επιδιόρθωση βλαβών του DNA, τους μηχανισμούς μάθησης και μνήμης, και τη βιολογία του εξωκυττάριου χώρου.

Το ΕΚΕΒΕ Φλέμιγνκ διαθέτει σημαντικές υποδομές τεχνολογιών αιχμής συμπεριλαμβανομένων Μονάδων Γονιδιωματικής, Πρωτεομικής, Κυτταρομετρίας Ροής, Βιοαπεικόνισης, Μικροτομογράφου, Ενδοσκοπίας και Ιστοπαθολογίας, Διαγένεσης, Κρυοσυντήρησης και Πειραματόζωων. Το Φλέμιγκ καταγράφει κορυφαίες ερευνητικές επιδόσεις που περιλαμβάνουν τα τελευταία 15 χρόνια: περισσότερες από 480 δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, 11 αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, περισσότερα από 130 ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα από εθνικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς πηγές, 3 Ερευνητές μέλη EMBO, 4 Ερευνητές κάτοχοι επιχορήγησης ERC.

Υπεύθυνος επικοινωνίας:
Δρ. Ανδρέας Μεντής, Ερευνητής Α’, Διευθυντής Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας

 

Υπεύθυνη επικοινωνίας:
Δρ. Αντιγόνη Δήμα, Ερευνήτρια Γ

    Λεωφόρος Βασ. Σοφίας 127, 11521, Αθήνα
    2106478816
    mentis@pasteur.gr

    Φλέμιγκ 34, 16672, Αττική, Βάρη
    2109656319
    dimas@fleming.gr

Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών
«Δημόκριτος»

Εθνικό Κέντρο
Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών Δημόκριτος (ΕΚΕΦΕ) είναι το μεγαλύτερο διεπιστημονικό Ερευνητικό Κέντρο της Ελλάδας με περίπου 180 Ερευνητές και περισσότερα από 500 άτομα ερευνητικό προσωπικό που απασχολείται σε έργα χρηματοδοτούμενα από κρατικά κονδύλια, την Ευρωπαϊκή Ένωση, Διεθνείς Οργανισμούς και τη Βιομηχανία. Το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος ως πρωτοπόρος στην αξιοποίηση ερευνητικών δεδομένων, συντονίζει και συμμετέχει σε πολλές ερευνητικές δράσεις μέσω των πέντε Ινστιτούτων του που επικεντρώνουν την έρευνά τους σε διαφορετικούς επιστημονικούς τομείς.

Στο έργο συμμετέχει το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΙΠΤ) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιοεπιστημών και Εφαρμογών (ΙΒΕ). Κύριος στόχος του ΙΠΤ είναι η έρευνα και ανάπτυξη στα επιστημονικά πεδία της Τεχνητής Νοημοσύνης, των Μεγάλων Δεδομένων, των δικτύων 5G, των τεχνολογιών κεραιών. Ειδικά σε σχέση με την διαχείριση και επεξεργασία βιοϊατρικών δεδομένων, το ΙΠΤ συντονίζει και συμμετέχει σε πολλά ευρωπαϊκά και εθνικά έργα.

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) ιδρύθηκε το 2000, είναι ένα από τα κορυφαία ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και συγκαταλέγεται μεταξύ των TOP-20 ερευνητικών φορέων της Ε.Ε. στην προσέλκυση πόρων από ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα.

Το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (INΕB – ΕΚΕΤΑ) ιδρύθηκε το 2012 με στόχο να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της έρευνας αριστείας στο πεδίο των επιστημών ζώής και των εφαρμογών οι οποίες απαντούν στις ανάγκες των τελικών χρηστών. Η βιοϊατρική έρευνα στο ΙΝΕΒ – ΕΚΕΤΑ έχει ως βασικό αντικείμενο την κατανόηση της παθογένειας των νοσημάτων και την ανάπτυξη και επικύρωση καινοτόμων μεθοδολογιών, προϊόντων και υπηρεσιών ιατρικού ενδιαφέροντος ώστε να προωθηθεί η μετάβαση από το εργαστήριο στην κλινική πράξη.

Κύρια πεδία ενδιαφέροντος του ΙΝΕΒ – ΕΚΕΤΑ είναι η μελέτη της παθοφυσιολογίας του καρκίνου και η αναγνώριση νέων προβλεπτικών βιοδεικτών και νέων θεραπευτικών στόχων, η μοριακή διαγνωστική, η ενοποίηση, ανάλυση και ερμηνεία ετερογενών βιοϊατρικών δεδομένων και, τέλος, η ανάπτυξη εφαρμογών για την προτυποποιημένη συλλογή κλινικοβιολογικών δεδομένων σε συνθήκες πραγματικής κλινικής πρακτικής (real world evidence).

Υπεύθυνος επικοινωνίας:
Δρ. Βαγγέλης Καρκαλέτσης, Διευθυντής Ινστιτούτου Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών

Υπεύθυνος επικοινωνίας:
Δρ. Κώστας Σταματόπουλος, Διευθυντής ΙΝΕΒ/ΕΚΕΤΑ

    Πατριάρχου Γρηγορίου & Νεαπόλεως 27, 15310, Αγ. Παρασκευή
    2106503154
    vangelis@iit.demokritos.gr

    6ο χλμ Χαριλάου – Θέρμης, 57001, Θέρμη, Θεσσαλονίκη
    2310498272
    kostas.stamatopoulos@certh.gr

    Πατριάρχου Γρηγορίου & Νεαπόλεως 27,            15310, Αγ. Παρασκευή
    2106503154
    vangelis@iit.demokritos.gr

    6ο χλμ Χαριλάου – Θέρμης, 57001, Θέρμη,            Θεσσαλονίκη
    2310498272
    kostas.stamatopoulos@certh.gr

Τμήμα Ιατρικής,
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ιατρική Σχολή,
Πανεπιστήμιο Κρήτης

 

Το Τμήμα Ιατρικής ιδρύθηκε το 1942 και είναι ένα από τα τέσσερα Τμήματα της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Βασικός εκπαιδευτικός στόχος του είναι η εξασφάλιση, για τους φοιτητές, των επιστημονικών γνώσεων που θα τους επιτρέψουν να διαγιγνώσκουν και να χειρίζονται αποτελεσματικά τα ιατρικά προβλήματα, τα οποία θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν μετά την αποφοίτησή τους από το Τμήμα. Επιπλέον, τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος στελεχώνουν τα νοσοκομεία και τις λοιπές μονάδες Δημόσιας Υγείας, προσφέροντας με τον τρόπο αυτό ένα σημαντικό κοινωνικό έργο.

Το Τμήμα, πρόσφατα, ίδρυσε το Κέντρο Βιοϊατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΕΒΙΕΕ), με σκοπό την υποστήριξη και προαγωγή της βιοϊατρικής έρευνας και εκπαίδευσης, με χαρακτηριστικό τις διεπιστημονικές προσεγγίσεις. Το ΚΕΒΙΕΕ περιλαμβάνει τρεις Ερευνητικές Μονάδες: τη Μονάδα Βασικής και Μεταφραστικής Έρευνας, τη Μονάδα Κλινικών Ερευνών και τη Μονάδα Ιατρικής Ακριβείας.

Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι σύγχρονο κέντρο διδασκαλίας και έρευνας που έχει δεσμευτεί για την αριστεία στην εκπαίδευση και την κατάρτιση , ιατρών φοιτητών και βιοϊατρικών επιστημόνων. Από την ίδρυσή της, έχει δημιουργήσει πολλές δραστηριότητες στην εκπαίδευση, στην έρευνα και στην υγειονομική περίθαλψη.

Η Σχολή έχει αποκτήσει διεθνή αναγνώριση, όπως αποδεικνύεται από τη συμμετοχή πολλών από τα μέλη της σχολής της στα διοικητικά συμβούλια, τις διοικητικές επιτροπές και τα συμβούλια των ευρωπαϊκών ή παγκόσμιων επιστημονικών ενώσεων και επαγγελματικών οργανώσεων. Τα μέλη της Σχολής είναι ενεργά μέλη των διοικητικών συμβουλίων επιστημονικών περιοδικών καθώς και φορέων λήψης αποφάσεων χρηματοδοτικών ιδρυμάτων. Η σχολή έχει μακροχρόνιες συνεργασίες με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Υπεύθυνη επικοινωνίας:
Καθηγήτρια Άννα Παπά-Κονιδάρη

 

Υπεύθυνος επικοινωνίας:
Καθηγητής Γεώργιος Σουρβίνος, Διευθυντής Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας

    3ης Σεπτεμβρίου – Πανεπιστημιούπολη,            54636, Θεσσαλονίκη
    2310999006
    annap@auth.gr

    Πανεπιστημιούπολη Βουτών, 713 00,            Ηράκλειο, Κρήτη
    6973397788
    sourvino@med.uoc.gr

Τμήμα Ιατρικής,
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

 

Ιατρική Σχολή,
Πανεπιστήμιο Κρήτης

 

Το Τμήμα Ιατρικής ιδρύθηκε το 1942 και είναι ένα από τα τέσσερα Τμήματα της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Βασικός εκπαιδευτικός στόχος του είναι η εξασφάλιση, για τους φοιτητές, των επιστημονικών γνώσεων που θα τους επιτρέψουν να διαγιγνώσκουν και να χειρίζονται αποτελεσματικά τα ιατρικά προβλήματα, τα οποία θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν μετά την αποφοίτησή τους από το Τμήμα. Επιπλέον, τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος στελεχώνουν τα νοσοκομεία και τις λοιπές μονάδες Δημόσιας Υγείας, προσφέροντας με τον τρόπο αυτό ένα σημαντικό κοινωνικό έργο.

Το Τμήμα, πρόσφατα, ίδρυσε το Κέντρο Βιοϊατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΕΒΙΕΕ), με σκοπό την υποστήριξη και προαγωγή της βιοϊατρικής έρευνας και εκπαίδευσης, με χαρακτηριστικό τις διεπιστημονικές προσεγγίσεις. Το ΚΕΒΙΕΕ περιλαμβάνει τρεις Ερευνητικές Μονάδες: τη Μονάδα Βασικής και Μεταφραστικής Έρευνας, τη Μονάδα Κλινικών Ερευνών και τη Μονάδα Ιατρικής Ακριβείας.

Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι σύγχρονο κέντρο διδασκαλίας και έρευνας που έχει δεσμευτεί για την αριστεία στην εκπαίδευση και την κατάρτιση , ιατρών φοιτητών και βιοϊατρικών επιστημόνων. Από την ίδρυσή της, έχει δημιουργήσει πολλές δραστηριότητες στην εκπαίδευση, στην έρευνα και στην υγειονομική περίθαλψη.

Η Σχολή έχει αποκτήσει διεθνή αναγνώριση, όπως αποδεικνύεται από τη συμμετοχή πολλών από τα μέλη της σχολής της στα διοικητικά συμβούλια, τις διοικητικές επιτροπές και τα συμβούλια των ευρωπαϊκών ή παγκόσμιων επιστημονικών ενώσεων και επαγγελματικών οργανώσεων. Τα μέλη της Σχολής είναι ενεργά μέλη των διοικητικών συμβουλίων επιστημονικών περιοδικών καθώς και φορέων λήψης αποφάσεων χρηματοδοτικών ιδρυμάτων. Η σχολή έχει μακροχρόνιες συνεργασίες με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Υπεύθυνη επικοινωνίας:
Καθηγήτρια Άννα Παπά-Κονιδάρη

 

Υπεύθυνος επικοινωνίας:
Καθηγητής Γεώργιος Σουρβίνος, Διευθυντής Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας

    3ης Σεπτεμβρίου – Πανεπιστημιούπολη, 54636, Θεσσαλονίκη
    2310999006
    annap@auth.gr

    Πανεπιστημιούπολη Βουτών, 713 00, Ηράκλειο, Κρήτη
    6973397788
    sourvino@med.uoc.gr

Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας

Τμήμα Ιατρικής, Σχολής Επιστημών Υγείας,
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) ιδρύθηκε το 1983 και είναι ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα της χώρας, με διεθνή αναγνώριση και προσωπικό υψηλών δεξιοτήτων. Εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Το Ίδρυμα επικεντρώνεται σε νέες διατμηματικές ερευνητικές κατευθύνσεις μεγάλου επιστημονικού, κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος και υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως: Επιστήμη Λέιζερ και Φωτονικής, Μικρο/Νανο-ηλεκτρονική, Προηγμένα Υλικά, Μοριακή Βιολογία και Γενετική, Βιοτεχνολογία, Πληροφορική, Βιοπληροφορική, Ιατρική Ακριβείας, Βιολογία Συστημάτων, Ρομποτική, Τηλεπικοινωνίες, Εφαρμοσμένα και Υπολογιστικά Μαθηματικά, Χημική Μηχανική, Ενέργεια, Περιβάλλον, Κοινωνικές Επιστήμες, Αστροφυσική και Αστρονομία.

Το ITE  αποτελείται από 8 Ερευνητικά Ινστιτούτα. Στο Ηράκλειο βρίσκεται η έδρα του και η Κεντρική του Διεύθυνση.

Το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής έχει μια ισχυρή διεθνή, εκπαιδευτική και ερευνητική παρουσία στο χώρο της γενικής επιδημιολογίας, γενετικής επιδημιολογίας, τεκμηριωμένης ιατρικής, βιομαθηματικών, ποσοτικών εφαρμογών στην μοριακή ιατρική και της ιατρικής εκπαίδευσης.

Αποτελεί κέντρο αναφοράς για τον σχεδιασμό και την ανάλυση επιδημιολογικών μελετών, οι οποίες αναζητούν παράγοντες κινδύνου για ένα πλήθος νοσολογικών οντοτήτων, καθώς και τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών που έχουν σαν σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης φροντίδας υγείας. Συγκεκριμένα το Εργαστήριο προσφέρει επιστημονική θεμελίωση για τη διάγνωση, αιτιοπαθογένεια, θεραπεία και πρόγνωση πληθώρας νοσημάτων. Είναι επίσης μέλος ερευνητικών συνεργειών  παγκόσμιας εμβέλειας όπως οι συνασπισμοί GEFOS, CHARGE, CREDITS4HEALTH, HEPA Europe, ENCePP, CHANCES, BPC3, PRACTICAL, GAME-ON, GENOMEL. Η ερευνητική παραγωγή του Εργαστηρίου έχει ως αποτέλεσμα την δημοσίευση περισσότερων των 500 επιστημονικών άρθρων την τελευταία πενταετία με υψηλό αριθμό αναφορών (highly-cited papers).

Υπεύθυνος επικοινωνίας:
Ιωάννης Ταλιανίδης, Διευθυντής Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας

 

Υπεύθυνη επικοινωνίας:
Καθηγήτρια Ιωάννα Τζουλάκη

 

 

    Νικολάου Πλαστήρα 100, 70013, Ηράκλειο, Κρήτη
    2810391162
    talianid@imbb.forth.gr

    Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων, 45110, Ιωάννινα
    2651007606
    itzoulak@cc.uoi.gr

    Νικολάου Πλαστήρα 100, 70013, Ηράκλειο,           Κρήτη
    2810391162
    talianid@imbb.forth.gr

    Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων, 45110,            Ιωάννινα
    2651007606
    itzoulak@cc.uoi.gr

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ
ΦΟΡΕΙΣ

Τμήμα Ιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας,
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Τμήμα Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) λειτουργεί από το 1837 έχοντας ενεργή δράση στα δρώμενα της χώρας μας αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Επιτελώντας πολύ σημαντικό εκπαιδευτικό, κλινικό, ερευνητικό, και κοινωνικό έργο. Εκτός από το εκπαιδευτικό έργο (2.500 προπτυχιακοί φοιτητές, 3.000 μεταπτυχιακοί φοιτητές και 3.000 υποψήφιοι διδάκτορες) το τμήμα παρέχει κλινικό έργο που καλύπτει το 40% των βασικών νοσηλευτικών αναγκών του λεκανοπεδίου Αττικής και άνω του 80 % των κλινικού έργου αιχμής, σχεδόν σε κάθε παθολογική / χειρουργική / εργαστηριακή ειδικότητα. Ο όγκος και η ποιότητα του ερευνητικού έργου έχει συμβάλει ώστε το τμήμα Ιατρικής να συγκαταλέγεται σήμερα στις κορυφαίες Ιατρικές Σχολές παγκοσμίως.

Στην Δράση συμμετέχουν:

  1. Το Εργαστήριο Ιστολογίας-Εμβρυολογίας (Διευθ. Καθ. Βασίλης Γοργούλης)
  2. Το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής (Διευθ. Καθ. Παγώνα Λάγιου)
  3. Το Εργαστήριο Μικροβιολογίας (Διευθ. Καθ. Αθανάσιος Τσακρής)
  4. Δ΄ Παν. Παθολογική Κλινική, Π.Γ.Ν. «Αττικόν» (Καθ. Σωτήριος Τσιόδρας)
  5. Α’ Παν. Κλινική Εντατικής Θεραπείας, Γ.Ν. Αθηνών  «Ευαγγελισμός» (Καθ. Αναστασία Κοτανίδου)

Υπεύθυνος επικοινωνίας:
Καθηγητής Βασίλειος Γοργούλης, Διευθυντής Εργαστηρίου Ιστολογίας και Εμβρυολογίας,

    Μικράς Ασίας 75, Γουδή, 11527, Αθήνα

    2107462352

    vgorg@med.uoa.gr

Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών,
Ακαδημίας Αθηνών

Το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) ξεκίνησε τις ερευνητικές του δραστηριότητες το 2004. Το ΙΙΒΕΑΑ συνδυάζει τη βασική με τη κλινική έρευνα, εξυπηρετώντας την άμεση αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της βασικής βιολογικής έρευνας σε ιατρικές εφαρμογές, δηλαδή τη λεγομένη «μεταφραστική έρευνα».

Κύριος στόχος του ΙΙΒΕΑΑ είναι η επίτευξη αριστείας στις Βιοϊατρικές Επιστήμες μέσω της απασχόλησης και συνεργασίας ερευνητών οι οποίοι διεξάγουν προηγμένη βασική και μεταφραστική έρευνα, καθώς και της εκπαίδευσης νέων επιστημόνων στους οποίους προσφέρονται όλες οι δυνατότητες που μπορεί να παρέχει ένα ιδιαίτερα δραστήριο επιστημονικό περιβάλλον.

Το ΙΙΒΕΑΑ στεγάζει 50 ερευνητικές ομάδες που εστιάζουν τις δραστηριότητές τους στην κατανόηση των βασικών μηχανισμών και της παθοφυσιολογίας:
– Ανοσοποιητικού συστήματος
– Καρδιαγγειακού και νευρικού συστήματος
– Βλαστοκυττάρων
– Ανάπτυξης
– Γήρανσης
– Καρκίνου

Υπεύθυνος επικοινωνίας:
Ακαδημαϊκός Δημήτριος Θάνος, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΙΒΕΑΑ

    Σωρανού Εφεσίου 4, 115 27,  Αθήνα

    2106597244

   thanos@bioacademy.gr

Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ,
Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ (ΕΙΠ),  είναι κοινωφελούς χαρακτήρα ΝΠΙΔ που λειτουργεί βάσει Διεθνούς Σύμβασης μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Ινστιτούτου Παστέρ Παρισίων, υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Αποτελεί ενεργό μέλος του Διεθνούς Δικτύου Ινστιτούτων Παστέρ, υπηρετώντας την επιστημονική αλληλεγγύη και την αμοιβαία αρωγή διαμέσου κοινών δράσεων.

Στο ΕΙΠ διεξάγεται βιοϊατρική έρευνα στο πεδίο της Μικροβιολογίας, της Νευροβιολογίας και της Ανοσολογίας. Η μακρά ερευνητική παράδοση του ΕΙΠ επιτρέπει τη σύνδεση μεταξύ Βασικής Έρευνας, Παροχής Υπηρεσιών στον Τομέα της Δημόσιας Υγείας και Εκπαίδευσης σε ό,τι αφορά μεταδοτικές ασθένειες.

Ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός του ΕΙΠ επιτρέπει τρίτης γενιάς αλληλούχιση γονιδίων (next-generation sequencing) και βιοπληροφορική ανάλυση. Το ΕΙΠ φιλοξενεί 5 Eθνικά Eργαστήρια Aναφοράς για μολυσματικές ασθένειες. Aυτά δραστηριοποιούνται στην ανίχνευση, την παρακολούθηση, τη διερεύνηση των επιδημιών και την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων λοιμωδών νοσημάτων αλλά και νευροεκφυλιστικών παθήσεων. Ως εκ τούτου, το ΕΙΠ έχει εμπλακεί ενεργά στην ταχεία διάγνωση και στην μοριακή επιδημιολογία, σε περιόδους έξαρσης επιδημιών ή πανδημιών όπως στην περίπτωση του SARS, γρίπη των πτηνών και των χοίρων, του MERS τα προηγούμενα χρόνια και πρόσφατα λόγω COVID‑19.

Υπεύθυνος επικοινωνίας:
Δρ. Ανδρέας Μεντής, Ερευνητής Α’, Διευθυντής Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας

    Λεωφόρος Βασ. Σοφίας 127, 11521, Αθήνα

    2106478816

    mentis@pasteur.gr

Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών “Αλέξανδρος Φλέμινγκ”

Το ΕΚΕΒΕ Φλέμιγκ αποτελεί έναν από τους κορυφαίους Ελληνικούς ερευνητικούς οργανισμούς που εστιάζει στην επιστημονική και τεχνολογική αριστεία, την εκπαίδευση και την καινοτομία στις βιοϊατρικές επιστήμες. Το Κέντρο έχει αποκτήσει διεθνή αναγνώριση για τις πρωτοποριακές του έρευνες στην κατανόηση της μοριακής και κυτταρικής βάσης ασθενειών όπως τα αυτοάνοσα νοσήματα, ο καρκίνος, οι νευροεκφυλιστικές νόσοι, η οστεοπόρωση, η πνευμονική ίνωση, και στην ανάπτυξη νέων προσεγγίσεων για την αντιμετώπισή τους. Το Φλέμιγκ φιλοξενεί 15 ιδιαίτερα ανταγωνιστικές ερευνητικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στη λειτουργική γονιδιωματική και πρωτεομική, τη μοριακή και κυτταρική ανοσολογία, την ανάπτυξη ζωικών προτύπων ασθενειών του ανθρώπου, τη μελέτη των μεταγραφικών μηχανισμών γονιδιακής ρύθμισης, την επιγενετική, την επιδιόρθωση βλαβών του DNA, τους μηχανισμούς μάθησης και μνήμης, και τη βιολογία του εξωκυττάριου χώρου. Κύριος στόχος του Κέντρου αποτελεί η αριστεία της έρευνας με έμφαση στην καινοτομία. Το Κέντρο διαθέτει σημαντικές υποδομές τεχνολογιών αιχμής συμπεριλαμβανομένων Μονάδων Γονιδιωματικής, Πρωτεομικής, Κυτταρομετρίας Ροής, Βιοαπεικόνισης, Μικροτομογράφου, Ενδοσκοπίας και Ιστοπαθολογίας, Διαγένεσης, Κρυοσυντήρησης και Πειραματόζωων. Το Φλέμιγκ καταγράφει κορυφαίες ερευνητικές επιδόσεις που περιλαμβάνουν (τα τελευταία 15 χρόνια): περισσότερες από 480 δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, 11 αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, περισσότερα από 130 ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα από εθνικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς πηγές, 3 Ερευνητές μέλη EMBO, 4 Ερευνητές κάτοχοι επιχορήγησης ERC.

Υπεύθυνη επικοινωνίας:
Δρ. Αντιγόνη Δήμα, Ερευνήτρια Γ

    Φλέμιγκ 34, 16672, Αττική, Βάρη

    2109656319

    dimas@fleming.gr

Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος»

Το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος είναι το μεγαλύτερο διεπιστημονικό Ερευνητικό Κέντρο της Ελλάδας με περίπου 180 Ερευνητές και περισσότερα από 500 άτομα ερευνητικό προσωπικό που απασχολείται σε έργα χρηματοδοτούμενα από κρατικά κονδύλια, την Ευρωπαϊκή Ένωση, Διεθνείς Οργανισμούς και τη Βιομηχανία. Το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος ως πρωτοπόρος στην αξιοποίηση ερευνητικών δεδομένων, συντονίζει και συμμετέχει σε πολλές ερευνητικές δράσεις μέσω των πέντε Ινστιτούτων του που επικεντρώνουν την έρευνά τους σε διαφορετικούς επιστημονικούς τομείς.

Στο έργο συμμετέχει το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΙΠΤ) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιοεπιστημών και Εφαρμογών. Κύριος στόχος του ΙΠΤ είναι η έρευνα και ανάπτυξη στα επιστημονικά πεδία της Τεχνητής Νοημοσύνης, των Μεγάλων Δεδομένων, των δικτύων 5G, των τεχνολογιών κεραιών. Ειδικά σε σχέση με την διαχείριση και επεξεργασία βιοϊατρικών δεδομένων, το ΙΠΤ συντονίζει και συμμετέχει σε πολλά ευρωπαϊκά και εθνικά έργα. Κάποια ενδεικτικά έργα σε εξέλιξη: Εμβληματική Δράση Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία, Η2020 iASiS: Integration and analysis of heterogeneous big data for precision medicine and suggested treatments for different types of patients, BioASQ: A challenge on large-scale biomedical semantic indexing and question answering, H2020 BigMedilytics: Big Data for Medical Analytics.

Υπεύθυνος επικοινωνίας:
Δρ. Βαγγέλης Καρκαλέτσης, Διευθυντής Ινστιτούτου Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών

    Πατριάρχου Γρηγορίου & Νεαπόλεως 27, 15310, Αγ. Παρασκευή

    2106503154

    vangelis@iit.demokritos.gr

Εθνικό Κέντρο
Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) ιδρύθηκε το 2000, είναι ένα από τα κορυφαία ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και συγκαταλέγεται μεταξύ των TOP-20 ερευνητικών φορέων της Ε.Ε. στην προσέλκυση πόρων από ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα.

Το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (INΕB – ΕΚΕΤΑ) ιδρύθηκε το 2012 με στόχο να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της έρευνας αριστείας στο πεδίο των επιστημών ζώής και των εφαρμογών οι οποίες απαντούν στις ανάγκες των τελικών χρηστών. Η βιοϊατρική έρευνα στο ΙΝΕΒ – ΕΚΕΤΑ έχει ως βασικό αντικείμενο την κατανόηση της παθογένειας των νοσημάτων και την ανάπτυξη και επικύρωση καινοτόμων μεθοδολογιών, προϊόντων και υπηρεσιών ιατρικού ενδιαφέροντος ώστε να προωθηθεί η μετάβαση από το εργαστήριο στην κλινική πράξη.

Κύρια πεδία ενδιαφέροντος του ΙΝΕΒ – ΕΚΕΤΑ είναι η μελέτη της παθοφυσιολογίας του καρκίνου και η αναγνώριση νέων προβλεπτικών βιοδεικτών και νέων θεραπευτικών στόχων, η μοριακή διαγνωστική, η ενοποίηση, ανάλυση και ερμηνεία ετερογενών βιοϊατρικών δεδομένων και, τέλος, η ανάπτυξη εφαρμογών για την προτυποποιημένη συλλογή κλινικοβιολογικών δεδομένων σε συνθήκες πραγματικής κλινικής πρακτικής (real world evidence).

Υπεύθυνος επικοινωνίας:
Δρ. Κώστας Σταματόπουλος, Διευθυντής ΙΝΕΒ/ΕΚΕΤΑ

    6ο χλμ Χαριλάου – Θέρμης, 57001, Θέρμη, Θεσσαλονίκη

    2310498272

    kostas.stamatopoulos@certh.gr

Τμήμα Ιατρικής,
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Το Τμήμα Ιατρικής ιδρύθηκε το 1942 και είναι ένα από τα τέσσερα Τμήματα της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Βασικός εκπαιδευτικός στόχος του είναι η εξασφάλιση, για τους φοιτητές, των επιστημονικών γνώσεων που θα τους επιτρέψουν να διαγιγνώσκουν και να χειρίζονται αποτελεσματικά τα ιατρικά προβλήματα, τα οποία θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν μετά την αποφοίτησή τους από το Τμήμα. Επιπλέον, τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος στελεχώνουν τα νοσοκομεία και τις λοιπές μονάδες Δημόσιας Υγείας, προσφέροντας με τον τρόπο αυτό ένα σημαντικό κοινωνικό έργο.

Το Τμήμα, πρόσφατα, ίδρυσε το Κέντρο Βιοϊατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΕΒΙΕΕ), με σκοπό την υποστήριξη και προαγωγή της βιοϊατρικής έρευνας και εκπαίδευσης, με χαρακτηριστικό τις διεπιστημονικές προσεγγίσεις. Το ΚΕΒΙΕΕ περιλαμβάνει τρεις Ερευνητικές Μονάδες: τη Μονάδα Βασικής και Μεταφραστικής Έρευνας, τη Μονάδα Κλινικών Ερευνών και τη Μονάδα Ιατρικής Ακριβείας.

Υπεύθυνη επικοινωνίας:
Καθηγήτρια Άννα Παπά-Κονιδάρη

    3ης Σεπτεμβρίου – Πανεπιστημιούπολη, 54636, Θεσσαλονίκη

    2310999006

    annap@auth.gr

Ιατρική Σχολή,
Πανεπιστήμιο Κρήτης

Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι σύγχρονο κέντρο διδασκαλίας και έρευνας που έχει δεσμευτεί για την αριστεία στην εκπαίδευση και την κατάρτιση , ιατρών φοιτητών και βιοϊατρικών επιστημόνων. Από την ίδρυσή της, έχει δημιουργήσει πολλές δραστηριότητες στην εκπαίδευση, στην έρευνα και στην υγειονομική περίθαλψη.

Η Σχολή έχει αποκτήσει διεθνή αναγνώριση, όπως αποδεικνύεται από τη συμμετοχή πολλών από τα μέλη της σχολής της στα διοικητικά συμβούλια, τις διοικητικές επιτροπές και τα συμβούλια των ευρωπαϊκών ή παγκόσμιων επιστημονικών ενώσεων και επαγγελματικών οργανώσεων. Τα μέλη της Σχολής είναι ενεργά μέλη των διοικητικών συμβουλίων επιστημονικών περιοδικών καθώς και φορέων λήψης αποφάσεων χρηματοδοτικών ιδρυμάτων. Η σχολή έχει μακροχρόνιες συνεργασίες με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Υπεύθυνος επικοινωνίας:
Καθηγητής Γεώργιος Σουρβίνος, Διευθυντής Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας

    Πανεπιστημιούπολη Βουτών, 713 00, Ηράκλειο, Κρήτη

    6973397788

    sourvino@med.uoc.gr

Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) ιδρύθηκε το 1983 και είναι ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα της χώρας, με διεθνή αναγνώριση και προσωπικό υψηλών δεξιοτήτων. Εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Το Ίδρυμα επικεντρώνεται σε νέες διατμηματικές ερευνητικές κατευθύνσεις μεγάλου επιστημονικού, κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος και υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως: Επιστήμη Λέιζερ και Φωτονικής, Μικρο/Νανο-ηλεκτρονική, Προηγμένα Υλικά, Μοριακή Βιολογία και Γενετική, Βιοτεχνολογία, Πληροφορική, Βιοπληροφορική, Ιατρική Ακριβείας, Βιολογία Συστημάτων, Ρομποτική, Τηλεπικοινωνίες, Εφαρμοσμένα και Υπολογιστικά Μαθηματικά, Χημική Μηχανική, Ενέργεια, Περιβάλλον, Κοινωνικές Επιστήμες, Αστροφυσική και Αστρονομία.

Το ITE  αποτελείται από 8 Ερευνητικά Ινστιτούτα. Στο Ηράκλειο βρίσκεται η έδρα του και η Κεντρική του Διεύθυνση.

Υπεύθυνος επικοινωνίας:
Ιωάννης Ταλιανίδης, Διευθυντής Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας

    Νικολάου Πλαστήρα 100, 70013, Ηράκλειο, Κρήτη

    2810391162

    talianid@imbb.forth.gr

Τμήμα Ιατρικής, Σχολής Επιστημών Υγείας,
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής έχει μια ισχυρή διεθνή, εκπαιδευτική και ερευνητική παρουσία στο χώρο της γενικής επιδημιολογίας, γενετικής επιδημιολογίας, τεκμηριωμένης ιατρικής, βιομαθηματικών, ποσοτικών εφαρμογών στην μοριακή ιατρική και της ιατρικής εκπαίδευσης.

Αποτελεί κέντρο αναφοράς για τον σχεδιασμό και την ανάλυση επιδημιολογικών μελετών, οι οποίες αναζητούν παράγοντες κινδύνου για ένα πλήθος νοσολογικών οντοτήτων, καθώς και τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών που έχουν σαν σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης φροντίδας υγείας. Συγκεκριμένα το Εργαστήριο προσφέρει επιστημονική θεμελίωση για τη διάγνωση, αιτιοπαθογένεια, θεραπεία και πρόγνωση πληθώρας νοσημάτων. Είναι επίσης μέλος ερευνητικών συνεργειών  παγκόσμιας εμβέλειας όπως οι συνασπισμοί GEFOS, CHARGE, CREDITS4HEALTH, HEPA Europe, ENCePP, CHANCES, BPC3, PRACTICAL, GAME-ON, GENOMEL. Η ερευνητική παραγωγή του Εργαστηρίου έχει ως αποτέλεσμα την δημοσίευση περισσότερων των 500 επιστημονικών άρθρων την τελευταία πενταετία με υψηλό αριθμό αναφορών (highly-cited papers).

Υπεύθυνη επικοινωνίας:
Καθηγήτρια Ιωάννα Τζουλάκη

    Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων, 45110, Ιωάννινα

    2651007606

    itzoulak@cc.uoi.gr